Manifest per la despenalització del Top-Manta.
Cap “mantero” a la presó.

Les persones i entitats sotasignants; demanen la despenalització del Top-Manta pels següents motius:

PRIMER
Estem davant d'un moment crucial ja que en els pròxims mesos es portarà a terme la reforma del codi penal. És per tant una oportunitat única per acabar amb aquesta injustícia, que d'altra manera, quedaria inscrita a les nostres lleis durant molt de temps.

SEGON:
L'article 270 del Codi Penal preveu penes de 6 mesos a 2 anys de presó, i de 12 a 24 mesos de multa, per aquells que reprodueixin, plagiïn o distribueixin obres d'autoria registrada. Considerem que es tracta d'una pena desproporcionada i injusta, i que s'aplica de manera arbitraria. La pena es desproporcionada ja que existeixen altres àmbits, com l'administratiu, el civil o el municipal, als que s'hauria de recórrer si ens creiem al principi de intervenció mínima del dret al nostre país. No s'hauria d'utilitzar el codi penal per regular la immigració. La pena és també injusta ja que les persones que treballen en la venta no solen disposar de cap altre espai laboral al que insertar-se-se per la falta de permís de treball. L'aplicació de la llei es porta a terme de manera arbitraria, fet que es reflexa en sentències que varien molt en funció del jutge, jutjat o audiència provincial que les dicti. El resultat és que actualment hi ha mes de 170 persones a la presó per aquest delictes, i moltes d'altres a l'espera de que es dicti sentència.

TERCER
Qui són els famosos manteros? Els manteros són, en primer lloc, persones temporalment dedicades a vendre a la manta. És a dir, fusters, paletes, traductors, professors, pintors, estudiants, pescadors, raperos... que, provinents en la seva majoria de l'Àfrica, varen venir a aquest país en busca d'un futur millor per a ells i per els seus. Vàren venir per que tenien, ells també, un somni, el somni d'una vida digna, i es van trobar amb un malson: una ciutat a on se'ls persegueix i criminalitza pel simple fet d'intentar sobreviure i mantenir als seus. Per que tampoc podem oblidar que els manteros són una de les principals entrades directes de divises per les famílies d'Àfrica, és a dir una important font d'ajuda directe al desenvolupament d'aquest continent.

QUART
Molts d'aquest manteros provisionals són, també, persones que han contribuït al creixement econòmic de la nostra societat en temps de vaques grasses. Persones que han participat en la construcció de carreteres i carrers, que han treballat al camp, que han cuidat als jubilats, i als nostres fills. Han treballat sense papers i ara, en època de vaques magres, se'ls llença al carrer sense cap tipus de reconeixement per la tasca realitzada, sense cap dret adquirit. Però aquests manteros provisionals són, sobretot, els nostres companys de viatge per transformar una societat que no pot vulnerar drets bàsics per regular la immigració amb el pretext de mantenir la nostra qualitat de vida.

FINALMENT
Diem no en el nostre nom. Aquí està en joc el nostre model de societat i el principi d'igualtat que ha de sostenir-la. Som iguals, els drets humans bàsics són per totes les persones en qualsevol lloc. Aquesta és la causa que aquest dies està en joc. Una causa amb la qual també és solidaritzen molts autors i venedors, avergonyits de que la defensa del seu legítim dret a viure del seu treball es contraposi al legítim dret a sobreviure de altres.

Per tot això demanem la despenalització del Top-Manta, la sortida a la presó de totes les persones que ho estan per aquest motiu, el dret a una vida digna i en igualtat per a tots, independentment de qualsevol diversitat, entre elles el lloc d'origen.

El dia 13 de Març, porta la teva manta per la despenalització del top-manta. 19h, Plaça Vella. Cap mantero a la presó.



Firmants

(no tots els camps són necessaris, no oblidis nom i DNI.)

Nom complet DNI/Passport nº Participes en alguna associació? Quina
codi(anti-spam):
Re-escriu el codi:
Fins al moment han col·laborat